Muzakarah Cendekiawan Syariah Nusantara ke-12 (MUZAKARAH-12)

Muzakarah Cendekiawan Syariah Nusantara ke-12 (MUZAKARAH-12)

Kewangan Islam Asia Tenggara: Ke Arah Pelaksanaan Optima dalam Pengiraan Zakat dan Proses Tuntutan Hutang.

Phuket – Thailand, 3-4 Julai 2018 – Akademi Penyelidikan Syariah Antarabangsa dalam Kewangan Islam (ISRA) dengan kerjasama Universiti Fatoni, Thailand berjaya menganjurkan Muzakarah Cendekiawan Syariah Nusantara ke-12  (MUZAKARAH-12) di Duangjitt Resort & Spa, Phuket, Thailand.

Tema pada tahun ini adalah Kewangan Islam Asia Tenggara: Ke Arah Pelaksanaan Optima dalam Pengiraan Zakat dan Proses Tuntutan Hutang”.

MUZAKARAH-12 kali ini bermula dengan bacaan beberapa ayat dari Al-Quran oleh Ustaz M. Hasan Hilmi Hassan Shukri, diikuti dengan ucapan alu-aluan oleh Prof. Dr. Mohamad Akram Laldin, Pengarah Eksekutif, ISRA dan Dr. Ismail Lutfi Japakiya, Rektor, Universiti Fatoni, serta ucapan khas oleh Encik Mohd Zabidi Md Nor, Pengarah Penyeliaan Perbankan Bank Negara Malaysia. MUZAKARAH-12 telah dirasmikan oleh Encik Adinan Pakbara, Naib Menteri bagi Perdana Menteri Thailand. MUZAKARAH-12 juga memaparkan penandatanganan memorandum persefahaman (MoU) di antara ISRA dan Universiti Fatoni. Selepas majlis perasmian, resolusi Muzakarah Cendekiawan Syariah Nusantara 2017 (Muzakarah-11) disampaikan oleh Dr. Marjan Muhammad, Pengerusi Jawatankuasa Resolusi.

Sesi 1 bermula dengan pembentangan tiga kertas mengenai topik yang dipilih iaitu “Metodologi Pengiraan Zakat bagi Institusi Kewangan Islam: Satu Analisis”. Para pembentang ialah Dr. Luqman Haji Abdullah (Malaysia), Dr. Irfan Syauqi Beik (Indonesia) dan Ustaz Burhanuddin Lukman (Malaysia). Pendiskusi untuk kertas kerja ini ialah Dr. Zakariya Hama (Thailand), Ustaz Mohd Kamal Mokhtar (Singapura) dan Ustaz Mohamad Amin Ibrahim (Malaysia). Sesi pertama ini dipengerusikan oleh Ustaz Wan Rumaizi Wan Husin.

Sesi ke-2 kedua yang dipengerusikan oleh Ustaz Mohd Bahroddin Badri, menyaksikan pembentangan mengenai “Pengamalan Perhitungan Zakat di Institusi Perbankan Islam”. Para pembentang ialah Ustaz Mohd Nazri Chik (Malaysia), Ustaz Munawwaruzzaman Mahmud (Malaysia) dan YM Ustaz Awang Muhammad Takzimallah Haji Ahmad Sanuddin (Brunei Darussalam). Pendiskusi untuk kertas kerja ini adalah Prof. Dr. Abdul Rahim Abdul Rahman (Malaysia), Dr. Oni Shahroni (Indonesia) dan Ustaz Ahmad Husni Abdul Rahman (Malaysia).

Pada hari kedua, Sesi ke -3 yang dipengerusikan oleh Ustaz Mazrul Shahir Md Zuki bermula dengan pembentangan mengenai ‘Amalan Pengiraan Zakat dalam Pengendali Takaful’oleh Ustazah Khuzama Ab. Rahaman (Malaysia) dan Ustazah Yusaini Yusof (Malaysia). Kertas kerja telah dibincangkan oleh Dr. Cecep Maskanul Hakim (Indonesia) dan Assoc. Prof. Dr. Azman Mohd Noor (Malaysia).

Sesi ke-4 dan terakhir merupakan forum yang bertajuk “Proses Pemulihan Hutang” dan dipengerusikan oleh Dr. Noor Suhaida Kasri (Malaysia). Para ahli panel ialah Dr. Suhaimi Mohd Yusof (Malaysia), Ustaz Fazrihan Duriat (Singapura) dan Dr. Zaharuddin Abdul Rahman (Malaysia). Ahli panel mengutarakan isu-isu berkaitan tentang proses pemulihan kemudahan kewangan Islam dari pelbagai perspektif; Syariah, pengamal, dan pengatur. Sesi forum berakhir dengan perbincangan terbuka dan ini mendapat sambutan menggalakkan dari para peserta.

Muzakarah-12 meneruskan perbincangan mengenai resolusi Muzakarah di kalangan jawatankuasa resolusi untuk mendapatkan maklum balas dan komen daripada peserta Muzakarah. Sesi ini dipengerusikan oleh Dr. Marjan Muhammad (Malaysia). Muzakarah-12 diselesaikan, antara lain, ada keperluan untuk memberikan butiran terperinci dalam pelarasan yang dibuat kepada pengiraan zakat. Di samping itu, perlu ada pendedahan yang mencukupi mengenai pengiraan zakat dalam laporan kewangan tahunan institusi kewangan Islam. Muzakarah-12 juga mencadangkan beberapa saranan untuk mengoptimumkan kecekapan proses pengiraan dan pemulihan zakat untuk institusi kewangan Islam. Muzakarah-12 berakhir dengan ucapan penutup oleh Dr. Zakariya Hama, Dekan, Fakulti Pengajian Islam dan Undang-Undang, Universiti Fatoni dan Prof. Dr. Ashraf Md. Hashim, Ketua Pegawai Eksekutif, ISRA Consultancy.

X